kaatje.reismee.nl

Moskou: feest

Op het moment ben ik in Moskou en ik heb hier soms het idee dat ik in een geschiedenisboek rondloop. Natuurlijk door de bekende gebouwen rondom het Rode Plein, zoals het Kremlin en de St Basilskathedraal, maar ook door de feestdagen hier.

Er worden in de stad overal voorbereidingen getroffen voor de viering van bevrijdingsdag op 9 mei. 65 jaar geleden en daarom wordt het extra groot aangepakt.Overal in de stad hangen posters en grote borden met aankondigingen.Gisteren werd er geoefend voor de parade. ´s Ochtends kwamen er ongeloofelijk veel vliegtuigen en helikopters over vliegen. ´s Avonds kwam er één hele lange colone langs was van allerhande legervoertuigen. Indrukwekkend en het was nog maar een repetitie.

1 mei was de dag van de arbeid. Ook een feestdag hier. Rondom het gehele centrum stonden detectiepoortjes. In het centrum stonden podia, waarop toespraken werden gehouden door mannen met zware stemmen. Daaromheen veel mensen met vlaggen met hamers en sikkels en borden met afbeeldingen van Lenin en Stalin. Af en toe schreeuwde de menigte allemaal tegelijk wat terug richting de spreker. Eigenlijk was het vooral intimiderend. Niet mijn idee van feest.

's Middags kwam ik twee Russische jongens tegen, die het heel vermakelijk vonden dat ikeen broodjeprobeerde te bestellen bij een klein tentje langs de weg. De bestelling was waarschijnlijk ook lachwekkend, want ik wist eigenlijk niet goed wat er preciesverkocht werd en mijn Russisch is nog steeds niet denderend. De jongens (die Dimitri en Ivan heten: hoe traditioneel wil je het hebben) vertelden dat ze de activiteiten in het centrum eigenlijk beschamend vonden, maar dat ze vooral voortkwamen uit onvrede onder de bevolking. Ze hebben me een rondleiding gegeven door de stad. Soms een stukje met de auto. Daarvoor trek je hier gewoon een portier van een willekeurige auto open en vraag je of je een stukje mee kan rijden. Prijs afspreken en klaar. ´s Avonds bij één van de jongens thuis gegeten. Het appartement zag eruit alsof het van iemand was die de 80 ruimschoots gepasseerd was. Overal gouden tirelantijntjes. Vreselijk. Wel een hele leuke dag gehad.

Foto´s plaatsen wil trouwens nog niet echt lukken, maar ik blijf het proberen.

Liefs, karien

Paul

Je boft dat je op 1 mei in Moskou was en dat je die twee aardige jongens hebt ontmoet. Je maakt leuke en interessante dingen mee. Ik vond het ook een prachtige stad toen ik er was. Ik zie je gewoon genieten. Wat een mooi verhaal weer. Ik begrijp alleen niet wat je nou wilde bestellen aan dat stalletje.

Bep

Heeeeyyy Dikkie, Wat een geweldige foto´s. Goed gelukt hoor!!! Ik vind natuurlijk die waar jij op staat de alleralleraller leukste. Zo krijg ik ook een beetje een beeld van de indrukken die je opdoet. Ga zo door. Je bofte wel met de periode van begin mei in Moskou, als ik het zo zie. Al die festiviteiten zijn wel mooi meegenomen. Tot ziens in Wladimir?

Katie O´Daly

Héy, Karien, wat geweldig van en vóór je dat je daar vertoeft in een `wild`vreemd land [ of tóch écht wild met al die hamers & sikkels plus beelden van lieverdjes zoals Stalin...? ;-) ] Petje af lieve, avontuurlijke reiziger! EN veel sukses met het Russisch....Wat een briljante zet om zó iets te ondernemen...en ik wens je alle lol,avontuur, verhalen en indrukken die je ooit gedroomd hebt! veel liefs, Catriona

Janneke V

Hey lieve schat,
Wat een leuk verhaal! En zo herkenbaar, dat liften in Rusland. Ik stond de eerste keer wel te shaken toen iemand dat voorstelde. Gelukkig had jij Ivan en Dimitri (haha hilarisch!) bij je. Vind het heel fijn om te horen dat je ook gezellig met mensjes optrekt. Lijkt me een welkome afwisseling dan alleen maar alleen te reizen.
En ik heb natuurlijk genoten van je foto's! Prachtig!
Hele dikke zoen en geniet van het volgende stukje van je bijzondere trip!

Veerle

Heeela Karien!
Wat een mega-avonturen allemaal..! :O Als ik de foto's zie kan ik je geschiedenis-boek-gevoel volledig begrijpen; wat een plaatjes allemaal! Ook wel een beetje sprookjesachtig.. Wat geniaal dat je met Dimitri en Ivan op stap bent :) stiekem verdenk ik ze ervan om speciaal voor jou deze pseudoniemen in te zetten.. zodat jij je echt op reis voelt.. haha!!

Heel superveel plezier nog, en ik lees snel je blog weer!
Dikke zoen, Veerle

Bep

Dag Karien, Je hoort nog van me. Ik ga zo naar de Davis Cup in Zoetermeer. Ik hou je op de hoogte. Dikke kus.

Alka

Hallo Karien. Ongelooflijk en onwerkelijk dat je al in Moskou bent beland en al zoveel moois hebt gezien en ervaren tot nu toe. Geweldig. Je beschrijft het heel helder en beeldend, zo kan ik me enigszins een voorstelling maken van die wereld daar. Hoe zijn de treinen daar wat betreft comfort? Te doen? lange afstanden? Ontmoet je er veel medereizigers? Spreken de jonge mensen in Polen en Rusland wat duits of engels? Is het eten lekker en lukt het al om te bestellen wat je wil? Je kan altijd wijzen of gebarentaal leren. Heerlijk dit soort ervaringen. Geniet er volop van. En nu op naar het volgende. Ben benieuwd naar je volgende ervaringen.
Lieve groet van Alka.

Jopi

Hoi Karien,
Koud (nou ja, niet echt) terug uit Istanbul lees ik je berichten op je weblog en ik wil je toch even laten weten hoe leuk ik het vind dat je dit toch allemaal maar doet. Geweldig al die ervaringen en ontmoetingen met wildvreemde mensen. Zie je maar verstaanbaar te maken en dan vervolgens maar afwachten of ze je ook begrepen hebben. Je verhalen zijn ook heel beeldend, net alsof ik het zo voor me zie. Ondertussen heb je toch al weer aardig wat wereldsteden bezocht en dat juist in een nogal roerige periode. Wij waren in Istanbul op 1 mei en ik heb echt nog nooit zoveel demonstranten in een optocht mee zien lopen. Volgens mij krijgen demonstranten in Moskou niet zoveel ruimte om hun protesten te laten horen, of toch wel?
Nou meissie, hou je taai en ik volg je reis met belangstelling.
Veel liefs.

Cock van Vliet

Hallo Karien,

Ik wil je laten weten, dat ik je enorm bewonder om wat je aan het doen bent!! Geweldig. Ik geniet van de verhalen en kijk al uit naar je volgende verslag.
Voorzichtig en een dikke kus van die import Groninger!!!!

oma

hallo karien hoe gaat het dat had je niet gedacht he ik hoop dat je het -nog steeds leuk vind ik hoor het nog wel groetjes oma

Brechje

Hey nicht!

Van je moeder het adres van je weblog gekregen.
Hartstikke leuk om je verhalen te lezen en de mooie foto's te bekijken.
Heel veel plezier tijdens je reis en ik blijf je volgen!

Liefs Brechje

Lieke

Wiehoe, ik heb eindelijk je site weten te vinden:)
Wat klinkt dat allemaal fantastisch zeg! Echt heel gaaf wat je daar allemaal mee maakt.
Heel veel plezier he,geniet van alles!! Ik ga vanaf nu je blog bijhouden. Maar nu eerst op bestuursvakantie naar frankrijk! (lang niet zo spectucalair als jouw reis, maar zeker leuk;))
Veel liefs

Catriona O´Daly

Weet niet waar je nu bent, maar denk vaak aan je en hoe fantastisch het van je is dat je zó´n uitdagende reis maakt! Hoor dat jij en Maartje het ook reuze gezellig hebben gehad. Zal wel heel moeilijk zijn geweest toen zij weer naar Nederland ging, maar jou kennende ben je al weer volop aan het genieten! Heel veel liefs ,Catriona